آشنایی با مفهوم چانه زدن در بازارهای ایران، به ویژه بازارهای سنتی، به همراه ویدیو و اصطلاحات رایج مناسب برای آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان
ویدیوی چانه زدن در بازارهای ایران
چانه زدن در بازارهای ایران
چانه زدن در بازارهای سنتی ایران، به عنوان بخشی از فرهنگ خرید و فروش، نه تنها برای به دست آوردن قیمت مناسبتر، بلکه به عنوان یک رسم و سنت دیرینه، همواره میان خریدار و فروشنده رواج داشته است.
در هنگام خرید سوغات از بازارهای ایران، چانهزنی میتواند به تجربهای لذتبخش و هیجانانگیز تبدیل شود. البته، برای موفقیت در این کار، لازم است با برخی نکات و آداب آن آشنا باشید.
نکاتی برای چانهزنی در بازارهای ایران
با احترام و لحنی مودبانه صحبت کنید: چانهزنی را با لحنی تند و طلبکارانه آغاز نکنید، چرا که این کار نه تنها نتیجهای در بر نخواهد داشت، بلکه ممکن است باعث دلخوری و ناراحتی فروشنده نیز شود.
قیمت پیشنهادی خود را ارائه دهید: قبل از شروع چانهزنی، از قیمت حدودی کالای مورد نظر خودتان آگاهی داشته باشید و سپس قیمتی پایینتر از آن را پیشنهاد دهید. برای موفقیت در این کار، وقتی در بازار هستید، از اولین مغازه یا فروشگاه خرید نکنید. نخست تلاش کنید تا با قیمت ها بیشتر آگاه شوید یا به اصطلاح، قیمت ها دستتان بیاید. اگر قیمت پیشنهادی شما خیلی پایین تر از ارزش واقعی کالا باشد، ممکن است فروشنده دیگر حاضر به گفتگو و مکالمه با شما نباشد.
شنوندهای فعال باشید: به صحبتهای فروشنده با دقت گوش دهید و به نظرات او احترام بگذارید. رعایت احترام و ادب در هنگام چانه زدن بسیار مهم می باشد. در هنگام چانه زدن، دقت کردن به زبان بدن و ارتباط غیر کلامی بسیار مهم می باشد.
از طنز و شوخی استفاده کنید: چاشنی طنز و شوخی میتواند به گرم شدن فضای گفتگو و آسان شدن فرآیند چانهزنی کمک کند، که به عنوان یک هنر و یا مهارت ارتباطی به حساب می آید.
به حس درونی خود اعتماد کنید: اگر حس کردید که قیمت پیشنهادی منصفانه نیست، از آن فروشنده خرید نکنید و به دنبال فروشندهای دیگر باشید. خوشبختانه در بازارهای سنتی ایران، مغازه ها و فروشنده های بسیار زیادی وجود دارند.
چانه زدن در بازارهای محلی و سنتی در ایران
چانهزنی در بازارهای ایران، فرصتی برای تعامل با مردم محلی، آشنایی با فرهنگ اصیل ایرانی و خرید سوغات با قیمتی مناسب است. برای مثال، در شهر چابکسر در استان گیلان، در روزهای چهارشنبه، بازار محلی چهارشنبه بازار برپا می شود. در این بازار محلی، کشاورزان و دامداران بومی این شهر، محصولات و کالاهای تولید خود را در محیطی زیبا و صمیمی در ساحل زیبای دریای خزر برای فروش ارائه می دهند.
نکته: در برخی از فروشگاهها، به ویژه فروشگاه های مدرن، چانهزنی مرسوم نیست و قیمتها به صورت ثابت یا مقطوع درج شدهاند. به بیان دیگر، در فروشگاه های زنجیره ایی، انتظار گرفتن تخفیف از راه چانه زدن را نداشته باشید.
نسیه گرفتن در هنگام خرید
نسیه گرفتن به معنای خرید کالایی است که در زمان خرید، هزینه آن پرداخت نمیشود و خریدار متعهد میشود یا قول میدهد که در آینده، مبلغ مورد نظر را به فروشنده پرداخت کند. به عبارت سادهتر، نسیه گرفتن نوعی خرید با اعتبار است. نسیه گرفتن و نسیه دادن بیشتر در زمانهای گذشته انجام میشد و امروزه در بین خریدار و فروشنده رواج زیادی ندارد.
چند اصطلاح و عبارت رایج در هنگام چانه زدن
- جای تخفیف نداره؟
- من اولین مشتری شما هستم.
- این برای من خیلی گرونه.
- (بیشتر) تخفیف بدین تا مشتری بشیم.
- من یه مقدار کمتر از این قیمت می تونم بدم.
- بیشتر تخفیف بدین. جای دوری نمیره!
- دیگه کمتر از این قیمت، جا نداره / امکان نداره.
- قابل شما رو نداره.
نمونه اول: خرید یک فرش دستبافت
- فروشنده: این فرش خیلی نفیسه، تار و پودش دستبافته، رنگش هم طبیعی هست.
- خریدار: قشنگه، ولی قیمتش خیلی زیاده.
- فروشنده: آقا، این فرش یک عمر براتون میمونه، این قیمت خیلی ارزونه.
- خریدار: آقا، من اولین مشتری شما هستم. یه تخفیف خوب بهم بدین.
- فروشنده: باشه، فقط برای شما، اونم چون شمایین، یه تخفیف ویژه میدم.
نمونه دوم: خرید یک لباس
- فروشنده: این لباس خیلی شیکه، جنسش هم خیلی خوبه.
- خریدار: قشنگه، ولی اندازه من نیست.
- فروشنده: نگران نباشید، این مدل رو تو همه سایز داریم.
- خریدار: قیمتش چنده؟
- فروشنده: قیمتش خیلی مناسبه، ولی چون شما مشتری ما هستین، یه تخفیف ویژه هم بهتون میدم.
نمونه سوم: خرید یک ظرف
- فروشنده: این ظرف خیلی قدیمی و آنتیکه، ارزشش با گذشت زمان بیشتر میشه.
- خریدار: قشنگه، ولی من خیلی از قیمتش سر در نمیارم.
- فروشنده: آقا، این ظرف، دستسازه!
- خریدار: باشه، ولی من یه مقدار کمتر از این قیمت میتونم پول بدم.
- فروشنده: آقا، شما مشتری دایمی ما هستید، یه کم تخفیف بهتون میدم.
پرسش برای گفتگو
به پرسش های زیر، در بخش کامنت گذاری و ارسال دیدگاه پاسخ دهید.
- آیا تا کنون در بازارهای ایران، برای خرید کردن چانه زده اید؟
- در چه جاهایی نباید چانه بزنید؟
- آیا به نظر شما، برای بهتر چانه زدن، یادگیری مهارت های مردمی، مفید می باشد؟
- به چه نکاتی در هنگام چانه زدن باید توجه کنید؟